Als alles meezit kan resomeren in 2024 worden goedgekeurd door de politiek.
Resomeren komt van het griekse woord ‘resoma’ dat hergeboorte van het lichaam betekent. Resomeren houdt kort gezegd in dat het lichaam wordt opgelost in heet water.
Een overledene wordt onder druk met behulp van kaliumhydroxide opgelost in heet water.
Nabestaanden kunnen desgewenst aanwezig zijn bij de resomatie die ook wel een crematie met water wordt genoemd.
De overledene gaat gewikkeld in een lichaamswade (lijkwade) van zijde of wol (natuurlijk materiaal) op een opbaarplank de resomeermachine in. Een eventuele uitvaartkist gaat niet mee.
Sieraden en metalen zoals een kunstheup blijven onbeschadigd over na het proces van resomeren.
Er wordt geen vuur gebruikt zoals bij een crematie wel wordt gebruikt. Het proces van resomatie duurt afhankelijk van de gebruikte resomator 2 tot 4 uur. Wat overblijft na resomeren is witte as/poeder wat vergelijkbaar is met de as na een crematie.
Het poeder kan ook worden meegenomen naar huis. Dit poeder kan worden verstrooid of in een urn worden bewaard of bijvoorbeeld worden gebruik in een assieraad of een ashanger.
Volgens onderzoek van TNO is resomeren minder belastend voor het milieu en duurzamer dan begraven of cremeren. Er is geen gas nodig.
In Europa is resomatie nog niet toegestaan. In een aantal staten van Amerika en in Canada en Engeland en Afrika is resomatie al toegestaan.
De kosten voor een resomatie worden ongeveer gelijk en waarschijnlijk lager dan de kosten voor een crematie. Het is nog niet bekend of er in Arnhem en omgeving ook kan worden gekozen voor resomeren.
U kunt altijd contact met mij opnemen als u vragen heeft resomeren of over een uitvaart en alles wat daarbij komt kijken of als u en afspraak wilt maken of vast het één en andere te regelen en eventueel vast te leggen in een uitvaartcodicil.
U kunt via 026- 362 36 99 en 06 – 53 448 234 of via info@abreptus.nl contact met mij opnemen.