Afscheidsrituelen en hun rol in het rouwproces

Rituelen en symbolen spelen een belangrijke rol bij het rouwproces. Traditiegetrouw werden deze rituelen vaak bepaald door de kerk, maar door de ontkerkelijking zijn er nu andere vormen van rouwverwerking ontstaan. Afscheidsrituelen zijn er om te helpen bij het uitdrukken van emoties en gevoelens voor, tijdens en na het overlijden van een geliefde. Deze rituelen en symbolen kunnen soms meer zeggen dan woorden.

Een effectief ritueel

Wat maakt een ritueel zo effectief? Allereerst zijn rituelen symbolen die we kunnen gebruiken om de band met de overledene te eren en te onderhouden. Bijvoorbeeld door het aansteken van een kaars, het tonen van foto’s en filmpjes tijdens de uitvaart en het houden van toespraken door familie en vrienden. Door deze rituelen kunnen belangrijke mijlpalen in het leven van de overledene worden gemarkeerd.

Het lintenritueel

Een ander voorbeeld van een symbolisch afscheidsritueel is het lintenritueel. Hierbij krijgt de overledene de uiteinden van twee linten in handen die symbool staan voor de verbinding met de nabestaanden. Tijdens de uitvaart wordt de kist gesloten met de uiteinden van de linten die uit de kist hangen. Nabestaanden knippen vervolgens de uiteinden af en kunnen het lint als aandenken bewaren.

Afscheidsrituelen voor kinderen

Rituelen kunnen ook voor kinderen helpen bij het uitdrukken van hun gevoelens. Bijvoorbeeld door de uitvaartkist te versieren, mee te helpen met het dragen van de kist, een kaarsje aan te steken of een tekening of zelfgemaakt cadeautje bij of in de kist te leggen. Op deze manier kunnen kinderen ook op hun eigen manier betrokken worden bij het afscheid nemen.

Rituelen na de uitvaart

Na de uitvaart hebben nabestaanden hun eigen manier om met het verlies om te gaan. Zo kan er bijvoorbeeld een foto van de overledene worden neergezet, een kaarsje worden gebrand of kan het graf of de plek waar iemand is verstrooid worden bezocht. Veel mensen dragen iets bij zich dat van de overledene was, of laten as verwerken in een sieraad.

Afscheidsrituelen kunnen helpen bij het rouwproces en zijn er in allerlei vormen en maten. Het is belangrijk om te kiezen wat bij jou en jouw geliefde past. Voor meer informatie en persoonlijk advies over afscheidsrituelen kunt u contact opnemen met Saskia Plantinga via info@abreptus.nl of 026 – 362 36 99 (Arnhem) of 06 – 53 448 234.

 

Extra artikelen