Mag ik zelf een begrafenisondernemer kiezen ?

Ja, om maar direct met de deur in huis te vallen; het antwoord is ja. U bent altijd vrij in de keuze om een uitvaartondernemer te kiezen. De uitvaartondernemer wordt ook wel uitvaartbegeleider of uitvaartverzorger en begrafenisondernemer genoemd.
De vrije keuze geldt ook voor een uitvaartlocatie.

Er zijn nog steeds veel misverstanden rondom uitvaartverzekeringen. Als u een verzekering heeft bij bijvoorbeeld Dela, Yarden (overgenomen door Dela) of Monuta kunt u altijd kiezen voor een uitvaartverzorger die u zelf graag wilt. Ik krijg regelmatig de vraag: “Kan ik de uitvaart Abreptus Uitvaartverzorging & Nazorg laten verzorgen ?
Ben ik dan niet duurder uit?” U kunt altijd zelf een uitvaartondernemer kiezen.
Het maakt niet uit waar en hoe u verzekerd bent. De verzekeraar keert het bedrag uit dat verzekerd is en is verplicht om dat te doen. Met dit bedrag bepaalt u zelf wie de uitvaart gaat organiseren. Ik vraag voor u kosteloos de uitkering van de verzekering aan en regel alles rondom de uitbetaling van de verzekering.

Vergoedt mijn uitvaartverzekering alle kosten van de uitvaart ?

Helaas niet. De meeste uitvaartverzekeringen vergoeden en dekken alleen de directe kosten van de uitvaart zoals de crematie of de begrafenis zelf, de uitvaartkist, het verzorgen van de overledene en begeleiding door een uitvaartondernemer. Wat zijn dan de extra kosten van de uitvaart ? Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van de catering en de bloemen.
Deze kosten zijn meestal niet verzekerd.

Wat keert de verzekering wel uit ?

Dit ligt aan het soort verzekering. De meest voorkomende uitvaartpolissen zijn in het kort:

  • de kapitaalverzekering; deze keert het verzekerde bedrag uit dat vrij besteedt kan worden aan de uitvaart. Bij de kapitaalverzekering wordt geld uitgekeerd.
    Deze verzekering keert uit na het overlijden.
  • de naturaverzekering; deze levert producten en diensten zoals de kosten van de crematie, begrafenis en een (standaard) uitvaartkist. Andere kosten zoals de kosten voor bloemen vallen niet onder deze verzekering. Het lijkt dan dat alles geregeld is wat de kosten betreft. In de praktijk blijkt vaak dat dit niet zo is en moeten mensen bijna altijd bijbetalen. Zo kan u voor onverwachte verassingen komen te staan. Hoeveel er moet worden bijbetaald is afhankelijk van de keuzes die er worden gemaakt en of de wensen buiten de beschreven producten en diensten die staan beschreven in de polis vallen. U hoeft niet te denken dat de verzekerde vast zit aan de verzekeraar waar de verzekering is afgesloten want dat is een misverstand. U kunt wel degelijk kiezen voor een onafhankelijke uitvaartondernemer en de natura producten en diensten te laten omzetten/uitbetalen naar een bedrag.
    Kortom; u bent vrij om zelf te kiezen wie de uitvaart verzorgt.

Kijkt u naar uw (uitvaart)polis(sen) om te kijken welke verzekering u heeft. Wanneer u er zelf niet uitkomt kunt u altijd contact opnemen met mij via info@abreptus.nl t.a.v.
Saskia Plantinga en via 026 – 362 36 99 of 06 – 53 448 234 en kan ik voor u naar de polis(sen) kijken. Ook als u wilt weten wat de kosten zijn voor een uitvaart volgens uw wensen kunt u altijd contact met mij opnemen via de mail of via de telefoon.
Abreptus verzorgt diverse uitvaarten bij diverse afscheidsgelegenheden in en rondom
(de wijde omgeving) van Arnhem.

Weet u niet of er een verzekering is ?

Als u niet zeker weet of er een verzekering is of als u de polis kwijt bent dan kunt u op de website van de Verbond van verzekeraars kijken. Deze website heeft een handige overzicht waarmee u kunt terugvinden of er een verzekering afgesloten is.
Dit is de link naar de website:  https://zoekservice.vanatotzekerheid.nl/. U bepaalt zelf wie de uitvaart verzorgt.

Met liefde, zorg en aandacht geven we u en uw dierbare een passend en mooi afscheid

Extra artikelen

Doosjes voor zieke kinderen

Gezinnen met een ongeneeslijk ziek kind hebben behoefte aan houvast en steun. Vanaf nu kan de ondersteuning versterkt worden met de gratis doosjes ‘Hou me vast’ voor kinderen in

Lees verder »