Ontwikkelingen milieuvriendelijke uitvaart

De laatste jaren is er aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van milieuvriendelijke uitvaartopties, wat voortkomt uit een groeiend bewustzijn van de impact die traditionele begrafenissen en crematies op het milieu kunnen hebben. Hier zijn enkele van de meest opvallende ontwikkelingen:

1. Natuurbegraafplaatsen

Natuurbegraafplaatsen, waar lichamen zonder kist of met een biologisch afbreekbare kist worden begraven, worden steeds populairder. Deze begraafplaatsen liggen vaak in natuurgebieden en worden beheerd met het doel om de natuur te behouden en te herstellen. Er worden geen grafstenen geplaatst; in plaats daarvan kan een boom, struik of een eenvoudige houten gedenkplaat de plaats markeren. In Arnhem zijn er 2 natuurbegraafplaatsen: Heidepol en Koningsakker.

2. Biologisch afbreekbare kisten

Biologisch afbreekbare kisten, gemaakt van materialen zoals wilgentakken, bamboe, karton, of zelfs gerecycled papier, zijn een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele kisten. Deze kisten breken sneller af in de aarde, waardoor de impact op het milieu vermindert.

3. Resomeren (alkalische hydrolyse)

Resomeren, ook wel bekend als alkalische hydrolyse, is een nieuw alternatief voor crematie dat minder energie verbruikt en minder CO2-uitstoot produceert. Tijdens dit proces wordt het lichaam opgelost in een waterige oplossing van kaliumhydroxide bij hoge temperatuur en druk, waardoor alleen de botresten overblijven. Deze worden vervolgens vermalen tot poeder, net als bij crematie. Het is nog onbekend wanneer dit mogelijk wordt in Nederland. Dit is afhankelijk van de politiek.

4. Humusatie (menselijke compostering)

Humusatie, of menselijke compostering, is een proces waarbij het lichaam in ongeveer een maand tijd wordt omgezet in compost. Dit gebeurt door het lichaam te plaatsen in een container met organisch materiaal zoals houtsnippers en stro, waar het door natuurlijke processen afbreekt tot vruchtbare grond. Deze compost kan vervolgens worden gebruikt om bomen of andere planten te voeden. In Nederland zijn er geen plannen om dit te gaan doen.

5. Afbreekbare urnen

Er zijn verschillende soorten duurzame urnen ontwikkeld die zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen zoals zand, zout of gerecycled papier. Sommige urnen zijn ontworpen om samen met een boomzaadje te worden begraven, zodat de as van de overledene kan bijdragen aan de groei van een nieuwe boom.

6. Ecologische rouwkleding

Ook op het gebied van rouwkleding zijn er milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar. Kledingstukken gemaakt van biologisch katoen, hennep, of andere duurzame materialen bieden een ecologisch verantwoorde manier om de overledene te kleden.

7. Elektrische crematieovens

In plaats van gasgestookte crematieovens, die veel CO2 uitstoten, worden er nu elektrische ovens ontwikkeld die draaien op hernieuwbare energiebronnen. Deze ovens hebben een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk. Bij het crematorium in Bemmel is er een electrische oven aanwezig. In het crematorium in Zevenaar dat in oktober wordt geopend komt ook een electrische oven en wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen.

8. Duurzame bloemen

In plaats van traditionele bloemen, die vaak worden gekweekt met veel pesticiden en transportenergie, kiezen steeds meer mensen voor lokaal geteelde, seizoensgebonden bloemen of zelfs wilde bloemen. Deze hebben een veel lagere ecologische impact.

9. Digitale herdenkingsdiensten

De COVID-19-pandemie heeft de populariteit van digitale herdenkingsdiensten doen toenemen. Deze optie vermindert de ecologische voetafdruk doordat reizen en fysieke middelen worden beperkt, terwijl het toch een waardige manier biedt om de overledene te eren.

Conclusie:

Deze vooruitgang in milieuvriendelijke uitvaartopties biedt mensen de mogelijkheid om een afscheid te kiezen dat niet alleen respectvol is voor de overledene, maar ook voor de planeet. Steeds meer mensen worden zich bewust van hun ecologische voetafdruk, zelfs in de dood, en zoeken naar manieren om hun laatste rustplaats zo duurzaam mogelijk te maken.

Extra artikelen