Werkwijze Abreptus uitvaartverzorging

Als iemand die u dierbaar is overlijdt, breekt er een kwetsbare periode aan.
Ik begeleid u bij het nemen en uitvoeren van alle beslissingen in de periode vanaf het overlijden tot en met de uitvaart en desgewenst ook daarna.

Graag wil ik u hierbij tot steun zijn. Het is voor mij erg belangrijk om nauw samen te werken met de familie en andere nabestaanden van de overledene. Ik neem de tijd en informeer u over wat er allemaal mogelijk is, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen. Het is belangrijk om samen vorm te geven aan het ‘juiste’ afscheid. Het zijn vaak de details die een uitvaart een extra persoonlijk karakter geven.

Bespreking voor het overlijden
We nemen gezamenlijk de wensen ten aanzien van de komende uitvaart door. U vertelt me uw wensen over de uitvaart en ik informeer u over wat er allemaal kan en geef u een kostenindicatie. Uiteraard houd ik ook rekening met de wensen van nabestaanden.

Vrijblijvend gesprek bij u thuis over onze mogelijkheden

Eerste acties na het overlijden
De arts constateert het overlijden, u informeert vervolgens uw familie en vrienden. Na het eerste moment van afscheid kom ik langs en bespreken we de eerste zaken. Denk hierbij aan de datum van uitvaart, zorg voor de overledene en de locatie van de uitvaart.

U ontvangt bovendien kosteloos een naslagwerk: het boek Zorgen Erna. Hierin vindt u een overzicht van de zaken die u dient te regelen rond en na de uitvaart.

Als u daar behoefte aan heeft, kunnen we samen de overledene verzorgen.
Dit kan thuis of in het uitvaartcentrum in Arnhem of omgeving.

U kunt bovendien een bredere kring van naasten betrekken bij het afscheid en het dragen van de overledene. Vrienden kunnen bijvoorbeeld helpen bij het schrijven van de adressen.

Donorcodicil
Wanneer de overledene als donor is geregistreerd en u als nabestaande gaat ermee akkoorddan regel ik de noodzakelijke stappen. Een arts of een bevoegde ziekenhuismedewerker belt met het Donorregister om te horen of de patiënt donor wilde zijn of niet. Hij of zij kan 24 uur per dag, 7 dagen per week de keuze van een patiënt in het Donorregister opvragen. Alle informatie over orgaandonatie vindt u op de website van de Transplantatiestichting. Ik kan voor het vervoer naar het ziekenhuis zorgen. Vanzelfsprekend zorg ik er ook voor dat de overledene weer teruggaat naar huis of het uitvaartcentrum. 

Uitvaart
Het moment van het definitieve afscheid. U kiest voor een uitvaart in de vorm van een begrafenis of een crematie. U heeft daarbij ook de mogelijkheid om te kiezen voor een natuurbegraafplaats. Ik adviseer u desgewenst over een begraafplaats die past bij de overledene.

Als de keuze een crematie is, dan is er ook de mogelijkheid is om te kiezen voor een ‘stille’ crematie.
Dit houdt in dat de overledene –meestal zonder nabestaanden- naar het crematorium wordt gebracht. Hierbij maken we geen gebruik van de andere faciliteiten van het crematorium, zoals de aula en de koffiekamer. Een dergelijke crematie wordt een stille crematie genoemd.

De afscheidsdienst en de condoleance zijn in dat geval op een andere locatie dan het crematorium, zoals in een horecagelegenheid of thuis.
Als u ervoor kiest om de uitvaart aan het begin van de dag te laten plaatsvinden (tot 10.00 uur) zijn er diverse crematoria in Arnhem en omgeving waar de kosten van de uitvaart vanwege dit vroege tijdstip een stuk lager zijn.

U maakt uiteindelijk zelf een weloverwogen keuze, waarbij ik informerend optreed.
Als een ceremoniemeester begeleid ik de gehele uitvaart en zorg ik ervoor dat de hele dag verloopt zoals gewenst en afgesproken. Bovendien ondersteun ik de familie en belangstellenden gedurende de dag. Mijn belangrijkste taak is om u het afscheid te geven zoals we dat hebben afgesproken. Zo kijkt u met een goed gevoel terug op de uitvaart en de voorafgaande periode.

Nabespreking
Na de uitvaart kom ik bij u langs wanneer u daar behoefte aan hebt. Hierbij neem ik eventuele vragen en opmerkingen met u door en bespreken we zaken zoals de asbestemming, het grafmonument en of u dankbetuigingen wilt sturen. Ik bied u hulp bij uw rouwproces, zodat u stapsgewijs uw leven weer op kunt pakken. Het verwerken begint nu pas, ik help u daarom bij de zaken waar u in deze fase nog tegenaan loopt.