Hoe kun je iemand ondersteunen die rouwt: tips voor vrienden en familie

Wat is een goede manier om troost te geven aan iemand die verdrietig is en die rouwt ? Iedereen rouwt anders. Daarom is het herkennen en erkennen van elkaars verdriet en situatie belangrijk om elkaar beter te begrijpen en te steunen.

Er voor iemand zijn; hoe doe je dat ?

Iemand die rouwt voelt zich vaak erg eenzaam en verdrietig en heeft steun nodig.
Door er voor iemand te zijn kan het rouwproces voor iemand net wat minder moeilijk worden. Hoe kun je er voor iemand zijn ? Dit kan onder andere door iemand te bellen, langs te komen of te luisteren. Ook kan dit door praktische hulp en ondersteuning te bieden zoals helpen in het huishouden, eten langsbrengen, op kinderen passen of eten langs te brengen. Soms is het moeilijk om over het verlies te praten maar het onderwerp vermijden kan zelf nog pijnlijker zijn voor iemand. Het kan erg helpen om erover te praten maar geef diegene de ruimte om dat zelf te bepalen. Het is erg belangrijk dat er oprechte interesse wordt getoond in de gevoelens van de ander. Zo kan er het beste worden begrepen waar een nabestaande het wel of niet over wil hebben.

Denk aan belangrijke dagen zoals de verjaardag

Het blijft voor een nabestaande belangrijk om over iemand te kunnen blijven praten.
Het is fijn als er nog steeds aan de verjaardag of aan een sterfdag van iemand te denken. Het is belangrijk om deze belangrijke dagen te blijven benoemen en er aandacht aan te besteden zoals het sturen van een kaartje op de sterfdag.

Wat kunt u beter niet doen ?

Helemaal niets laten horen of zelfs iemand negeren is iets om zeker niet te doen.
Hoewel het moeilijk kan zijn om de juiste woorden te vinden is niets zeggen of iets te zeggen zoals “het leven gaat door” of “tijd heelt alle wonden” niet juist. Deze uitspraken kunnen verkeerd overkomen of het moeilijker maken voor iemand om te praten over het verdriet. Het is heel erg belangrijk om zonder oordeel naar iemand te luisteren.

U kunt bij vragen of onduidelijkheden contact opnemen met mij via info@abreptus.nl t.a.v. Saskia Plantinga en via 026 – 362 36 99 (Arnhem) of 06 – 53 448 234.

Extra artikelen

Poliswijziging Yarden (update)

Rechter fluit Yarden terug om poliswijziging 390.000 klanten Yarden had niet zomaar eenzijdig de polisvoorwaarden van 390.000 klanten mogen wijzigen. De uitvaartverzekeraar moet de wijziging

Lees verder »