Yarden wordt overgenomen door de Dela

Maandag 28 oktober hebben de bestuurders van de twee bedrijven in uitvaartverzorging en –verzekering de overeenkomst voor de overname ondertekend.
Met de overname van Yarden groeit Dela in één klap van vier naar vijf miljoen verzekerden.
Iedereen met een polis bij een uitvaartverzekeraar (o.a Dela/Yarden/Monuta) kan nog steeds een keuze maken voor een andere uitvaartverzorger. De verzekering keert dat het te vergoeden bedrag van de polis uit.
Yarden raakte vorig jaar in financiële problemen en zocht een sterke partner. Het bedrijf heeft onder meer 23 crematoria verspreid over het land, onder meer in Beuningen, Doetinchem en Ede.
Dela kan door de overname zijn landelijke dekking van crematoria en uitvaartcentra verbeteren. Volgens directeur Edzo Doeve is van een overlap van centra amper sprake. Hij houdt er wel rekening mee dat Dela vanwege zijn tot 42 procent gestegen marktaandeel mogelijk wordt gedwongen een aantal crematoria af te stoten. Zowel de Autoriteit Consument en Markt als De Nederlandsche Bank moet nog groen licht geven voor de transactie.

Banen
Als gevolg van de integratie van het hoofdkantoor en verzekeringsbedrijf van Yarden in de organisatie van Dela in Eindhoven zullen een onbekend aantal banen verdwijnen. Dela voorziet dat met name bij Yarden dat in Almere is gevestigd. ,,Bij ons zullen de gevolgen heel beperkt zijn”, zegt Doeve.
Voor de samenvoeging van het begin 2020 over te nemen Yarden wordt tot uiterlijk 2022 de tijd genomen.
Yarden raakte vorig jaar in de problemen. Het bedrijf bleek over te weinig kapitaal te beschikken. Voor klanten met een verzekering die recht geeft op een volledig pakket van uitvaartdiensten konden kostenverhogingen niet meer worden gecompenseerd.
Op last van de toezichthouders moest Yarden maatregelen nemen. Daarop werden de rechten van deze polishouders ingeperkt. Zij kregen geen vergoeding meer toegekend voor prijsstijgingen.

Winstdeling
Dela gaat de leden van Yarden helpen met een versterking van de financiële buffers met een half miljard euro. Voor nabestaanden van houders met een pakketpolis die in de komende tien jaar komen te overlijden wordt geld opzij gezet. Zij hoeven dan niet extra voor de verzekerde diensten te betalen.
Op de langere termijn verwacht Dela bovendien betere opbrengsten van de gezamenlijke pot van kapitaal dat wordt belegd. Die komen in de vorm van een winstdeling ten goede aan de leden. Voor de polishouders van Yarden kan dat te zijner tijd alsnog tot compensaties voor prijsstijgingen leiden, stelt Dela.
Bron: Gelderlander

Extra artikelen

Angst om de dood

Onlangs heb  ik een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd over de uitvaart en veel mensen vinden het eng om erover te praten. Dat is heel jammer want het

Lees verder »