Natuurbegraven in Arnhem en omgeving

In deze blog leg ik uit wat natuurbegraven is en wat het verschil is met “gewoon” begraven.
Natuurgraafplaatsen bestaan nog niet zo lang in Nederland en in Arnhem en omgeving.

Wat is natuurbegraven ?

Bij een natuurgraf wordt iemand begraven in de natuur, op een plek waar eeuwige rust heerst. De eeuwige grafrust die hoort bij een laatste rustplaats in de natuur biedt garantie dat het gebied in de toekomst niet gebruikt kan worden voor andere bestemmingen.
Een natuurbegraafplaats is een deel van een natuurgebied waar mensen worden begraven. Het is in de eerste plaats een natuurgebied maar dan één die een bijzondere extra functie heeft. Een natuurbegraafplaats ziet eruit als een gewoon natuurgebied.
De graven gaan op in de natuur. Er zijn meestal geen grafstenen zoals een (zwerf)kei en de graven worden niet gemarkeerd. De graven zijn vaak herkenbaar zijn aan liggende boomschijven met een tekst daarop zoals de naam van de overledene.
Een natuurbegraafplaats is net als het natuurgebied toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Wat is het verschil tussen natuurbegraven en gewoon begraven ?

Bij natuurbegraven is sprake van eeuwige grafrust. Bij gewoon begraven is er sprake van een bepaalde tijd dat een graf is gehuurd zoals bijvoorbeeld 20 jaar. De graftermijn kan na het verlopen van de termijn veelal wel worden verlengd.
Een natuurgraf wordt niet geruimd.
Een regulier graf kan na het verstrijken van de graftermijn wel worden geruimd.
Dit is afhankelijk van het beleid van de desbetreffende begraafplaats.
Bij begraafplaats Moscowa in Arnhem wordt een graf niet geruimd.

Verder is een bij een natuurgraf veelal alleen sprake van een boomschijf als herkenning van het graf. Dit kan afhankelijk van de begraafplaats bijvoorbeeld ook een (zwerf)kei zijn.
Bij begraafplaats en gedenkpark Imboslaan in Dieren is er sprake van een gedeelte waar er graven zijn “in het bos” waar een kei of steen geplaats kan worden.
Zie voor meer informatie: begraafplaats Imboslaan.  

Bij een regulier graf kan er wel een regulier grafmonument worden geplaatst.
Een ander verschil is dat bij een natuurgraf de kosten wel hoger zijn dan bij een graf dat voor een bepaalde termijn wordt gehuurd maar op de langere termijn zijn de kosten voor een natuurgraf lager. Er is geen sprake van onderhoud voor nabestaanden bij een natuurgraf. Dit kan een reden zijn voor mensen om voor natuurgraf te kiezen.
Ook zijn er geen kosten voor een grafmonument.

Overzicht met natuurbegraafplaatsen in Arnhem en omgeving
In Arnhem zijn er 2 natuurbegraafplaatsen; Heidepol en Koningsakker.
Informatie over Heidepol is te vinden via: Heidepol.
Informatie over Koningsakker is te vinden op: Koningsakker

In Rheden is er bij begraafplaats Heiderust de mogelijkheid voor natuurbegraven.
Meer informatie vindt u op: Heiderust in Rheden
Ook er is bij begraafplaats en gedenkpark Imboslaan in Dieren sprake van een gedeelte waar er graven zijn “in het bos” waar een kei of steen geplaats kan worden.
Zie voor meer informatie: Imboslaan in Dieren

Overzicht van natuurbegraafplaatsen in Nederland
De meeste natuurbegraafplaatsen in Nederland zijn aangesloten bij de organisatie “Brana”. Een overzicht van deze natuurbegraafplaatsen is te zien op: Brana Nederland.
Een ander landelijk overzicht is te zien via: natuurbegraafplaatsen in Nederland.

Extra artikelen

Open informatiedag

Op 20 maart 2011 werd voor de tweede keer door Abreptus Uitvaartverzorging een open informatiedag georganiseerd. Op deze dag was er informatie over alles rondom

Lees verder »

Opening theehuis Moscowa

Na een grote verbouwing is de voormalige beheerderswoning van Moscowa op 3 juni 2015 officieel in gebruik genomen als ’theehuis Moscowa’. Bezoekers kunnen hier wat

Lees verder »